El Consell General d'Aran demana per unanimitat retirar els óssos del Pirineu

AVUI.CAT

 

El ple del Consell General d'Aran ha aprovat per unanimitat una moció per reclamar la retirada dels óssos del Pirineu català i posar fi a la reintroducció d'aquests animals, que forma part del programa europeu Life.

 

La moció ha estat aprovada pels tres grups representats en el consell, Unitat Aranesa (vinculat al PSC), Convergència Democràtica Aranesa (vinculat a CiU) i el Partit Renovador d'Arties i Garòs.

 

Amb aquesta moció s'ha formalitzat la petició que va fer la setmana passada el Síndic d'Aran, Francesc Boya, davant el Parlament de Catalunya, després que dijous passat dia 23 l'óssa Hvala ataqués un caçador de 73 anys, causant-li ferides en un braç i en una cama.

 

Mentrestant, continua la recerca de l'óssa iniciada el passat dia 24 pel consell aranès i que avui s'ha complicat a causa de l'empitjorament de les condicions meteorològiques en la vall, ja que està plovent i neva a partir dels 1.500 metres.

 

Encara que l'óssa porta un collaret amb un xip per a la seva localització, pel que sembla aquest només detecta la seva presència a pocs metres, pel que només és possible saber on està amb l'ajuda d'un helicòpter que sobrevoli la zona on es troba.

 

D'una altra banda, l'associació ecologista Ipcena ha presentat avui una denúncia davant l'Audiència Provincial de Lleida contra el Consell General d'Aran i contra la Generalitat per l'operació de captura de l'óssa, per considerar que és un atemptat contra una espècie protegida en perill d'extinció.

 

El president de l'associació, Joan Vázquez, ha explicat que també han presentat una petició davant el Fiscal de Lleida perquè detingui l'operació de captura.

 

Els ecologistes asseguren que l'óssa no està ferida i que la persecució li podria causar un avortament, ja que pensen que aquesta embarassada.

 

Ipcena acusa les administracions d'un delicte contra els recursos naturals i la vida silvestre, tenint en compte que hi ha normativa estatal i europea que estableix una especial protecció de les espècies protegides i dels óssos en concret.

El president d'Ipcena ha criticat durament tant al Síndic Francesc Boya, com els caçadors, "que han aprofitat aquest incident per continuar la seva persecució i extermini dels óssos a la Val d'Aran".

 

Vázquez ha criticat la moció aprovada per Consell General d'Aran i ha afirmat que no té cap valor, ja que el govern aranès no participa en aquest programa.

 

Segons els ecologistes, l'óssa no va tenir cap intenció d'atacar el caçador, sinó que "simplement va realitzar una acció d'apartar-lo del seu camí quan estava fugint dels gossos que la perseguien".

 

Ipcena veu els caçadors més perillosos que els propis óssos. "Cada any moren entre vint i vint-i-cinc persones per trets de caçadors. Ells també posen en perill la gent que va a passejar per la muntanya i a agafar bolets", ha dit Vázquez.

 

Malgrat les nova denúncia d'Ipcena, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat avui l'arxiu de la denúncia presentada ahir per l'associació ecologista aranesa Avalon contra la captura de l'óssa i ha informat que també s'ha arxivat la denúncia interposada davant els Mossos d'Esquadra el dia 28 passat per Ipcena.

 

El caçador de Les que va ser atacat per l'óssa ha desmentit avui que hagi presentat una denúncia pel que ha passat, en contra del que ha assegurat Ipcena.