L'óssa Hvala podria estar prenyada

EFE/EUROPA PRESS

 

Les primeres imatges de l'óssa Hvala després que dijous passat ataqués un caçador demostren que l'animal es troba en bon estat de salut, ha informat avui el Consell General d'Aran.

 

Els guardes de la conselleria aranesa de Medi Ambient van obtenir ahir a la tarda les fotografies de l'óssa Hvala en el transcurs de l'operatiu muntat per a la seva captura, que es va activar després que ataqués un caçador en un bosc del municipi de Lés (Vall d'Aran).

 

Les fotografies estan preses des d'un helicòpter i mostren l'óssa "ben grassa i robusta", en paraules del consell aranès, malgrat que es temia que pogués estar ferida com a causa possible del seu atac a un ésser humà.

 

No obstant això, des de l'associació ecologista Ipcena han apuntat avui que l'óssa Hvala podria estar embarassada i que aquesta podria ser la causa que ataqués el caçador quan fugia dels gossos que participaven en la cacera, ja que hauria reaccionat amb més agressivitat de l'habitual per protegir el fetus.

 

Els grups polítics del Consell General d'Aran, UA, CDA i PRAG, han aprovat per unanimitat una moció conjunta que demana a les autoritats competents que retirin l'ós de la Vall d'Aran. Així, el Consell General exigeix que finalitzi el programa de la reintroducció de l'espècie.

 

A la moció s'argumenta "la repercussió a nivell tradicional, lúdic i turístic que provoca al territori aranès" la presència de l'ós.

 

Segons la Declaració dels Pirineus ratificada en el ple del Consell General d'Aran el 26 d'abril del 2006, expressen la "rotunda oposició a la reintroducció de l'ós eslovè als Pirineus, reintroducció promoguda pels governs francès, espanyol i andorrà".