El Consell d'Aran vol enviar tots els óssos a Eslovènia

Unanimitat política per exigir la fi del pla de reintroducció | El síndic afirma que els animals provoquen alarma social | Nova denúncia dels ecologistes pel pla de captura

 

L'equip de seguiment ja ha aconseguit captar les primeres imatges de l'óssa a prop de la frontera amb França 

 

LAURENT DOMINIQUE / CGA

 

El Consell General d'Aran vol que tots els óssos que hi ha a la vall siguin retornats a Eslovènia, el seu país de procedència. Així ho va manifestar ahir el síndic Francesc Boya després del plenari del Consell, que, per unanimitat de tots els grups polítics, va aprovar una moció reclamant a totes les administracions implicades la fi del pla de reintroducció de l'ós al Pirineu i la retirada de tots els óssos del territori. La moció insisteix en la captura de l'óssa Hvala.

 

El text es va consensuar entre Unitat d'Aran i el Partit Renovador d'Arties-Garòs, que formen govern, amb Convergència Democràtica Aranesa, tot recordant que sempre han estat en contra d'una reintroducció pactada pels governs francès, espanyol i andorrà que no els va tenir en compte, i que la seva presència ha generat alarma social, sobretot després de l'agressió dijous passat a un caçador. Segons el Consell General d'Aran, la situació actual "repercuteix de manera negativa en els aprofitaments tradicionals, lúdics i turístics de l'Aran".

 

Frances Boya va afegir que "cal localitzar, col-locar emissors i treure els óssos del territori per tornar-los als boscos d'on procedeixen", és a dir a Eslovènia. El síndic d'Aran anirà més enllà en aquesta posició i preveu reunir-se amb entitats aragoneses, navarreses, catalanes i franceses, sobretot ramaderes i de caçadors, per fer front comú i exigir a l'Estat espanyol la fi de la reintroducció dels óssos al Pirineu.

 

Mentrestant, segueix el seguiment a l'óssa Hvala per capturar-la i tripulants de l'helicòpter que fa el control de les emissions del xip abdominal de l'animal van po-der fotografiar-la a la zona de Canejan, prop de França i en aparent bon estat de salut. Segons el Consell d'Aran, "grassa i robusta".

 

Aquesta imatge és la que fa pensar als ecologistes que Hvala podria estar embarassada i que aquest estat podria haver accentuat dijous passat l'instint de defensa davant la presència de gossos i caçadors.

 

Així, els grups Depana, Ipcena i Avalon van presentar ahir una denúncia a la fiscalia de Lleida contra el Consell General d'Aran i la Generalitat per autoritzar la captura de Hvala. Els ecologistes creuen que si l'agafen es cometrà un delicte contra els recursos naturals i la vida salvatge en vulnerar la llei de protecció d'animals en perill d'extinció. El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, va afirmar que l'informe mèdic del caçador ferit descarta la mossegada i que només havia patit una esgarrapada quan l'óssa el va apartar, espantada, per fugir.

 

No obstant això, el jutjat de Viella ha desestimat les denúncies presentades per Ipcena i Avalon per manca de proves i per no veure-hi infraccions penals.