IPCENA presenta un Pla de recuperació de l'ós bru i en demana la tramitació urgent

NacióLleida | 12/11/2008

 

L'entitat IPCENA, mitjançant el seu secretari general, Joan Vázquez, amb la voluntat de promoure la salvaguarda de l'ós bru als Pirineus reintrodut fa 12 anys, s'ha entrevistat aquest dimarts amb el Síndic d'Aran, Francesc Boya. Vázquez ha dit que ha fet entrega al Síndic d'un pla de recuperació de l'ós bru al Pirineu català i li ha dit que començarà una ronda de contactes amb representants de les diferents formacions polítiques al Parlament per accelerar-ne la seva tramitació i aprovació definitiva. 

 

Per Marta Lluvich / ACN

 

Vázquez ha explicat que de tenir un full de ruta redactat s'hauria evitat l'atac de l'ós al caçador. El Pla d'ús i gestió que ha presentat IPCENA al Síndic contempla més de 50 mesures per aplicar. Entre les mesures que estableix el Pla de recuperació de l'ós bru al Pirineu català hi ha campanyes de sensibilització a les escoles i cursos als caçadors i al sector turístic, crear una guarderia especialitzada en aquest animal, compensacions econòmiques i un centre d'interpretació de l'ós bru.

 

Vázquez ha dit que aquest pla ja l'hagués hagut d'aplicar des de fa anys. Aquest pla el presentarà el dia 17 al conseller de Medi Ambient. La voluntat d'aquest pla es fer compatible el desenvolupament de la Vall d'Aran i la reintroducció de l'ós a la zona.

 

El secretari general d'IPCENA ha denunciat que en dotze anys des de la primera reintroducció d'un ós al Pirineu no s'hagi fet cap sessió formativa als caçadors per saber com actuar en cas d'ensopegar amb un ós. Vázquez ha catalogat aquesta actitud de 'passivitat' per part de l'administració de 'perillosa i temerària'. Vázquez ha dit que el no fer res aboca a la societat a tenir incerteses i inseguretat pel que fa a la seva reintroducció.