Fiscalia obre diligències per la mort de l'óssa Auberta, segons Ipcena

L'associació ecologista continua pensant que la causa més probable de la mort va ser la imprudència.

 

LLEIDA 05.01.2015 -  7accents.cat         

Segons ha informat l'associació ecologista lleidatana Ipcena, la Fiscalia de Lleida ha obert diligències per la mort de l'óssa Auberta, que va ser trobada morta el novembre en un tancat de l'Aran després de ser alliberada pel Conselh Generau.

 

Ipcena assegura en un comunicat que segueix pensant que la causa més probable de la seva mort va ser la imprudència, amb el resultat de mort d'una espècie en perill d'extinció, i veu positiu que la Fiscalia hagi decidit obrir una investigació. "Ens agradaria que es poguessin investigar tots els fets que van succeir abans i després de la mort de l'óssa i depurar responsabilitats", ha assegurat. 

 

En el seu comunicat, Ipcena afirma que té la intenció de fer arribar a la Comissió Europea els informes del cas perquè intervingui. L'entitat considera una mala praxi la tasca que les administracions fan en el territori per millorar la situació i el futur de la població d'óssos als Pirineus. En aquest sentit, ha lamentat la falta transparència i participació social en un tema d'interès general en què les mateixes entitats ambientals i socials ni tan sols no han estat informades.

 

L'óssa va ser trobada morta el passat dia 20 de novembre després d'implantar-li, dies abans, un emissor GPS i un altre VHF a l'abdomen per localitzar-la. El portaveu d’Ipcena ja va assegurar que la veterinària que va implantar l’emissor GPS a l’animal no disposava de l’experiència suficient i que el cas requeria d’una decisió presa amb tot l’equip de veterinaris del Centre de Fauna de Vallcalent. Per aquest motiu, Ipcena va interposarar una denúncia a la Fiscalia de Lleida contra la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran per una imprudència temerària després de la mort de l’óssa Aubèrta. 

 

L'óssa es trobava en semicaptivitat, en un bosc de la Val d'Aran, a l'espera de poder reintroduir-la a la natura abans de l'inici de la hibernació. Es calcula que la població estimada d’óssos a tot el Pirineu és d'entre 31 i 35 animals. A la Val d'Aran s'ha registrat la presència de dos mascles d'ós bru.