Ipcena ratifica davant del jutge les crítiques a Govern per mort óssa Auberta

Lleida, 13 gen. (EFE)

 

El portaveu de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez, ha ratificat avui davant del jutge les seves declaracions contra els responsables de la intervenció quirúrgica realitzada a l'óssa Auberta, que va morir el passat 20 de novembre a l'Aran (Val d'Aran) quan havia de ser alliberada.

 

La mort va sobrevenir a l'óssa després que el xip que li havien implantat a l'abdomen per poder fer-li un seguiment es quedés enganxat en un arbre, provocant-li l'obertura de la cicatriu, cosa que va causar la seva mort.

 

Vàzquez havia estat citat davant del jutge pel Conselh Generau d'Aran i Forestal Catalana, l'empresa adscrita al Departament d'Agricultura que va realitzar la intervenció a l'óssa, perquè, en un acte de conciliació previ, es retractés de les declaracions en les quals va acusar els responsables de l'operació de mala praxi, paraules que l'administració catalana va titllar de "greument falses i calumnioses".

 

Es tractava d'un acte previ a la interposició de la querella per via criminal, que ha acabat sense acord.

 

Després d'aquest acte de conciliació, Joan Vàzquez ha lamentat en un comunicat que "les parts denunciants ni tan sols hagin comparegut, la qual cosa mostra el seu poc interès a sustentar les acusacions contra Ipcena", i ha explicat que s'ha ratificat en les seves paraules davant del jutge.

 

"Des d'Ipcena ens hem ratificat en el contingut general de les declaracions realitzades per entendre que no suposen cap falta d'ofensa a l'honor de persones ni institucions. Ipcena únicament ha fet ús del dret de defensa ambiental que reconeix la normativa a les entitats ambientals, complint així el nostre deure social", ha assenyalat.

D'altra banda, Ipcena ha explicat que avui mateix ha lliurat a la Fiscalia de Lleida un document d'ampliació perquè sigui incorporat a la denúncia presentada davant el ministeri públic per l'entitat ecològica, a partir de la qual la mateixa Fiscalia va obrir diligències d'investigació penal recentment.

 

"En aquest nou document aportat a la fiscalia hem presentat un document del ministeri francès d'Agricultura que contradiu els arguments exposats pel Conselh Generau d'Aran i el Departament d'Agricultura referits a les causes que van produir la mort de l'óssa Auberta", assenyala.

 

En l'esmentada ampliació de la demanda, Ipcena sol·licita a més a la Fiscalia que investigui l'equip tècnic veterinari que va operar l'óssa i que segons l'entitat va estar format per dos veterinaris -un expert francès i la veterinària de Forestal Catalana-, ja que, segons Ipcena, el veterinari francès més expert li va practicar l'anestèsia a l'óssa i posteriorment va marxar per algun tipus de disconformitat amb la intervenció.

 

L'óssa Auberta va ser trobada el mes d'abril passat amb tan sols tres mesos d'edat en un poble aranès després que, per causes que es desconeixen, se separés de la seva mare.

 

Després de diversos intents de trobar a la seva progenitora i que l'óssa tornés al medi natural, es va decidir cuidar-la en un espai tancat al mig del bosc, des d'on se l'alimentaria i vigilaria.

 

El passat 20 de novembre, just quan estava a punt per ser tornada al medi natural amb garanties que sabria sobreviure per si sola, l'óssa va ser trobada morta.