Esmolet i Boet, els noms escollits per votació per als dos cadells d'ós bru trobats al Pallars Sobirà

Nacio Digital

 

El concurs popular per posar nom a dos cadells d'ós bru, fills de Caramelles i Pyros ha tancat el període de participació i s’han recomptat un total de 1.273 vots, 639 corresponents a paraules pallareses i 634 a topònims de la zona de l’hàbitat natural dels animals. Els noms guanyadors: el mot pallarès Esmolet (persona llesta i estrambòtica) i el topònim Boet, amb el 42,4% i el 41,1% de vots a favor dels 639 i 634 emesos, respectivament.

 

Els guanyadors del concurs (126 votants d’Esmolet i 122, de Boet) que van proposar el nom tenen ara una entrada gratuïta per visitar el centre d’interpretació d’aquest plantígrad a Isil.

 

Entre els termes per posar nom al dos cadells, els participants han deixat situats en el segon lloc del rànquing de preferències Torb (vent arremolinat amb neu), amb el 37,7% (100) de vots, i Virós, amb el 32,7% (97). Més distanciades han quedat la resta de propostes, entre les quals destaquen els mots pallaresos Borruscall (nevada lleugera que només enfarina el paisatge), Pigal (pedra arrodonida) i Fifonet (que sembla que fa molta feina i no fa res), o els topònims Virós, Aulà i Noarre.

 

Pel que fa als quatre cadells d’ós nascuts durant el 2015, també es durà a terme un concurs per posar-los nom però, en aquest cas, només entre els alumnes de les escoles locals. El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.