Trobat a la Vall d'Aran el cadàver d'una óssa jove "atacada" per un altre ós

Imatge de la necropsia practicada a la ossa
Imatge de la necropsia practicada a la ossa

Un veí va localitzar el passat 16 de maig en un paratge del municipi de Vielha e Mijaran (Vall d'Aran) el cadàver d'una óssa jove que havia mort previsiblement per l'atac d'un altre ós i les restes del estaven estat devorats pels voltors. Segons ha informat el Consell General d'Aran, les restes van poder ser recuperats gràcies a la col·laboració d'un particular que es va posar en contacte amb els agents comarcals en observar una acumulació d'aus carronyeres.

 

Segons els resultats de la necròpsia, realitzada en el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la causa de la mort de l'animal, aparentment una femella jove d'un any i mig, ha estat molt probablement un atac realitzat per un altre ós.

 

Durant la necròpsia, en les restes es van poder identificar diversos traumatismes que li van causar la mort, tant resultat de mossegades i esgarrapades (avantbraç trencat, musell arrencat, ferides d'ullals a la part posterior ...) com altres derivats d'una caiguda (maluc i la pràctica totalitat de les costelles del costat esquerre partides). Actualment s'estan realitzant anàlisis genètiques addicionals per intentar esbrinar la filiació, tant de la víctima com la de l'ós agressor.

 

Els infanticidis són una pràctica documentada en nombrosos carnívors, generalment entre individus de diferents famílies i en casos d'escassetat d'aliments. En el cas de les femelles adultes d'ós, pot ser una estratègia per reduir la competència i augmentar els recursos per als de la seva estirp. Si el responsable de la mort és un mascle, normalment és per apartar una femella de les seves cries i aconseguir que entri ràpidament en zel.

 

Font: El Periodico / Antonio Madridejos

 

Restes en el camp de l'animal localitzat a la Vall d'Aran, amb una edat estimada d'any i mig.
Restes en el camp de l'animal localitzat a la Vall d'Aran, amb una edat estimada d'any i mig.