Neguen que l’ós ataqués el vedell utilitzat per protestar

La Fundación Oso Pardo va negar ahir que un ós hagués atacat el vedell que ramaders del Pallars Sobirà van dipositar ferit a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu a Llavorsí, en el marc d’un acte de protesta dilluns passat per reclamar la retirada de tots els exemplars del Pirineu. L’entitat, sòcia del programa Piroslife que lidera la Generalitat, va rebutjar que les marques en dos vaques i la ruptura de les potes del vedell “puguin ser atribuïdes al plantígrad, tal com han constatat experts i agents que han vist els animals”. Va afegir que “no es van trobar indicis de presència d’óssos al lloc del presumpte atac” i va criticar la “lamentable utilització com a reclam del vedell, que feia diversos dies que tenia les potes trencades”.

Tant l’amo del vedell (que va haver de ser sacrificat) com fonts de l’organització agrària Asaja van insistir que l’animal va patir l’atac d’un ós. Van assenyalar que el ramader va rebre avís dels danys a les vaques i que més tard van trobar el vedell.

Per la seua part, l’associació ecologista Ipcena va qualificar la protesta a Llavorsí de “vergonyosa” i va afirmar que vulnera la normativa de protecció d’animals. El portaveu de l’entitat, Joan Vàzquez, va afirmar que va ser “un acte de maltractament” del vedell ferit i va reclamar que els agents rurals sancionin els responsables.

Font: Diari Segre (29.08.2018)