Troben un ós mort a trets a França en el límit d'Aran i el Sobirà

Troben un ós mort a trets a França en el límit d'Aran i el Sobirà

El cadàver d’un ós mort a trets va aparèixer ahir al Pirineu francès. El van trobar en el departament de l’Arieja, limítrof amb Aran i el Pallars Sobirà, amb mostres evidents d’haver rebut trets. Així ho va confirmar a la tarda la ministra de Transició Ecològica de França, Elisabeth Borne. A través de les xarxes socials, va explicar que l’exemplar havia estat “abatut per bales” i va recordar que es tracta d’una espècie protegida. “És un acte il·legal i profundament condemnable i l’Estat presentarà denúncia”, va avançar. També entitats partidàries de l’ós van condemnar els fets i van anunciar denúncies (vegeu el desglossament).

El Govern francès no ha revelat el lloc exacte on va ser trobat el cadàver i tampoc no han transcendit dades sobre l’ós mort. Aquesta és la primera vegada que es troba a un exemplar abatut per trets al Pirineu des del 1997. Un caçador va matar aquell any la femella Melba, un dels tres primers exemplars reintroduïts al Pirineu juntament amb Pyros i Giva.

La troballa d’aquest ós mort arriba tot just dos mesos després que el cadàver del mascle conegut com a Cachou aparegués a la Val d’Aran el mes d’abril passat.

En aquest sentit, la investigació sobre les causes de la mort d’aquest últim exemplar segueixen en curs i està sota secret de sumari. Entitats ecologistes van apuntar presumptes indicis d’enverinament.

 

Ecologistes ho condemnen i insten a “reemplaçar” l’exemplar mort

 

Entitats ecologistes als dos costats de la frontera van condemnar la mort a trets de l’ós. A Lleida, Ipcena va mostrar la seua repulsa per “aquest acte covard i clarament delictiu cap a la fauna” i va instar a trobar la persona o persones responsables. A França, Pays de l’Ours-Adet, que reuneix municipis i associacions favorables a la reintroducció de l’ós al Pirineu, va anunciar que denunciarà la mort del plantígrad i va instar el Govern francès a alliberar un altre exemplar per substituir-lo. “No fer-ho equivaldria a donar la raó al furtiu”, va afirmar.

 

Redacció diari SEGRE (10.06.2020)