La mort de l'ós Cachou podria sumar més detinguts

La mort de l'ós Cachou podria sumar més detinguts


El final d'el particular capítol del CSI animal escrit durant els últims vuit mesos a la Val d'Aran per la mort de l'ós Cachou encara no està escrit. La detenció, dimecres, d'un agent rural de el Consell General d'Aran per la seva implicació en la mort d'aquest animal (formava part de el grup encarregat del seguiment de la colònia d'óssos en aquesta àrea de Pirineu) seria només una part de la història.

 

Fonts coneixedores de el cas -des del primer dia ha sorprès el ferri secret d'aquestes actuacions decretat per la jutge de Vielha encarregada del cas apunten que podria haver més persones implicades en la mort de Cachou. Una hipòtesi que quadra amb una de les acusacions (revelació de secret) que pesen contra l'únic sospitós arrestat fins al moment. El detingut és un veí de Les, fill d'un conegut polític local, que feia pocs mesos havia aconseguit una plaça com a funcionari de Medi Ambient al Conselh Generau d'Aran. Segons aquestes fonts, aquest agent rural hauria pogut desvetllar a altres persones el punt exacte en el qual estava Cachou, una informació a la qual tenia accés per la seva feina gràcies a les dades emeses des del GPS que l'ós portava en el seu collaret. Així que si algú volia sacrificar a aquest animal, aquestes coordenades d'ús només intern, tenien un gran valor. Permetien delimitar el lloc exacte en què es trobava aquest exemplar.

 

Missatges telèfons mòbils podrien haver tingut un gran pes en el primer pas donat en la inèdita investigació

 

El comportament anòmal de Cachou, molt voraç i actiu en els seus atacs a la ramaderia, havia creat molt malestar en aquestes muntanyes araneses, principalment entre el sector ramader, durant la primavera passada. I la seva mort, per enverinament, es va produir en ple debat sobre si calia expulsar o no a aquest exemplar de Pirineu.

 

Les mateixes fonts indiquen que els encarregats d'aquesta investigació per la mort d'un ós -sense precedents a Catalunya- no s'han donat un moment de descans dels últims vuit mesos. I en aquestes indagacions haurien especial rellevància missatges que han corregut per diferents telèfons mòbils.

 

L'agent rural va negar en la seva compareixença davant la jutge de Vielha totes les acusacions. Es va registrar la seva casa i l'únic producte químic que es va trobar va ser anticongelant, el que no hauria d'estranyar en un domicili de muntanya. Va quedar en llibertat amb càrrecs acusat, a més del delicte de revelació de secret, per un delicte contra la fauna (matar un exemplar d'una espècie protegida pot ser penat amb fins a dos anys de presó) i per delicte de prevaricació.

 

El fet que les actuacions judicials segueixin sent secretes després d'aquest arrest és un altre indici, indiquen les mateixes fonts, que fan pensar que les indagacions encara tenen recorregut i pot haver nous detinguts.

 

FONT: LA VANGUARDIA - JAVIER RICOU, LLEIDA 21/11/2020