Més investigats en el enverinament de Cachou

Més investigats en el enverinament de Cachou

La Vanguardia - 28-11-2020
La Vanguardia - 28-11-2020

"UN MÍNIM DE DUES PERSONES MÉS ESTAN SENT INVESTIGADES PER L'ASSASSINAT DE L'ÓS CACHOU ENVERINAT AMB UNA COMBINACIÓ D'ETILENGLICOL I MEL"

 

La investigació per la mort de l'ós Cachou s'ampliarà la setmana que ve amb la declaració davant la jutge encarregada de el cas de diverses persones presumptament implicades en el possible enverinament.

 

La detenció el passat dia 18, AMG, agent auxiliar del Cos d'Agents de Medi Ambient de Consell General d'Aran, seria -com va avançar La Vanguardia el dia 21- la primera actuació directa en una investigació que està provocant una notable preocupació en Val d Aran i que s'ha convertit ja en una de les actuacions judicials més atrevides dutes a terme a Espanya en matèria de defensa de la fauna salvatge.

 

La jutge encarregada del cas manté el secret de totes les actuacions

 

A més del detingut el dia 18 -ja en llibertat amb càrrecs a el dia següent-, la titular de Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Vielha hauria cridat a declarar la setmana entrant a un mínim de dues persones en qualitat d'investigats, segons fonts consultades per aquest diari.

 

La jutge encarregada de el cas, però, manté el secret de totes les actuacions amb l'objectiu evident d'evitar que les persones possiblement implicades en la mort de l'animal amaguin indicis de la seva actuació delictiva.

 

Entre les dades que es mantenen sota secret de sumari es troben els materials i equips intervinguts al domicili familiar del detingut. Fonts no oficials han apuntat que, a més de diversos equips informàtics i de telefonia, el grup policial encarregat d'aquesta actuació s'hauria confiscat d'algunes ampolles amb líquid anticongelant.

 

Una de les hipòtesis que es podrien estar estudiant en aquest cas és que l'ós Cachou, el cadàver va ser localitzat el passat 9 d'abril en un bosc de la localitat aranesa de Les, morís com a conseqüència d'un enverinament per etilenglicol, compost químic habitual en líquids anticongelants utilitzats per protegir el circuit de refrigeració d'automòbils, furgonetes i camions.

 

L'etilenglicol és un producte químic incolor, inodor i amb sabor dolç, molt verinós si és ingerit. L'autor o autors del suposat enverinament podrien haver intensificat l'atractiu dolç d'aquest producte tòxic afegint mel, un dels aliments preferits de l'ós bru.

 

Proves toxicològiques

 

Com es recordarà, abans que es decretés el secret de sumari, el cos de l'ós Cachou va ser sotmès a una primera anàlisi (necròpsia) en el servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona. De forma paral·lela, un centre oficial especialitzat en toxicologia de fauna silvestre va dur a terme diverses anàlisis en òrgans i teixits de l'animal.

 

Els resultats de toxicologia haurien confirmat la sospita que Cachou hauria mort enverinat i no de forma accidental, per una baralla amb un altre ós o per la caiguda per un vessant, com va apuntar en principi el Consell General d'Aran, òrgan de govern de Val d Aran, amb competències plenes en matèria de protecció de la fauna, inclòs el seguiment de la població d'óssos en aquesta comarca.

 

La persona detinguda el dia 18 és veí de Les, va formar part d'una de les llistes a les últimes eleccions municipals i ha treballat durant els últims anys -amb contractes de funcionari interí- en el Cos d'Agents de Mig Ambient, per la qual cosa podria haver tingut accés a la localització en temps real de l'ós Cachou (a través de les dades del seu collaret). 

 

Font: La Vanguardia (28.11.2020)