Com és la llet de les Ósses?


Aigua, greix, proteïnes i sucre: són els ingredients principals en la llet dels mamífers. Amb un alt contingut en greix i proteïnes però baix en hidrats de carboni enfront de la llet d'altres carnívors terrestres, la llet de l'ós té una energia aproximadament tres vegades major que la dels humans o les vaques. S’assembla molt a la llet de foques, balenes i dofins.

 

La llet de l'óssa és espessa i aquesta composta per aigua, grassa, proteïnes i sucre. La qualitat de la llet és especialment important en els óssos a causa de la grandària summament petita dels cadells quan neixen i a la rapidesa del seu creixement. Fins que deixin l'ossera, les cries són alimentades per la seva mare, qui mentrestant no s'està alimentant. Àdhuc després que els cadells surtin de la cova i comencin a ingerir altres productes, la seva mare continuarà alimentant-los i els proporcionarà nutrició addicional. Les femelles de totes les espècies alimenten a la seva descendència fins a la dissolució de la família, això significa que una óssa bruna alimentarà als seus cadells durant uns tres anys.

 

La llet de l'ós és espessa i viscosa. La més nutrient és la dels óssos polars, seguida per la dels bruns i els óssos negres. L'alt nivell de greix pot ser a causa de que durant la hibernació l'óssa no beu, regulant així la seva quantitat d'aigua. La concentració de greix en la llet dels óssos polars és alta quan s'alimenten de foques i baixa en èpoques de poc aliment. El volum de proteïnes varia considerablement entre les espècies i reflecteix les diferències en la dieta. La llet de l'ós conté només 1-2% de lactosa. També és alta en vitamines B6, B12, riboflavina, tiamina, i té més vitamina A i I que la llet de vaca.