La vida de l'ós, on viuen?


Mamífer omnívor, té certa preferència pels aliments vegetals. L'hàbitat de l'ós bru ha de ser generós en fruits de tot tipus i, d'altra banda, ha de conservar extensions bastant àmplies per permetre a uns animals tan grans moure's a gust, tenir llocs tranquils on descansar i refugis segurs per encovar-se durant l'hivern. Per tot això, viu amb preferència en boscos de muntanya i freqüenta també àrees rocoses cobertes amb espès matoll. 

 

L'ós no viu únicament a l'alta muntanya, sinó que utilitza el fons de les valls, els boscos i les pastures, desplaçant-se des dels 900 metres d'altura fins a per sobre dels 2.000. La franja més freqüentada pels óssos a Espanya és la situada entre els 1.100 i els 1.400 m., si bé hi ha hàbitats favorables per a ells des dels 500 m. en la vessant nord i sovint pugen fins a prats, pasturatges i roqueres a més de 2.000 m. 

 

En els seus desplaçaments prefereix anar ocult entre la densa vegetació, evitant caminar per espais descoberts. L'ós vagabundeja contínuament, amb marxa lenta, el cap baix, mirant cap al sòl, o als costats. És un animal molt inquiet, que passa d'una muntanya a un altre, depenent de l'aliment. En caminar puja pendents de fins a 45º amb certa rapidesa. És un animal solitari i nòmada, sent la seva vida realment austera i menjant poc si tenim en compte la seva grandària i poder muscular.