Petjades i senyals de la presència de l'ós


Tota informació sobre albirament d'óssos o dels seus senyals és útil per al millor coneixement de l'espècie, ajuda a la seva conservació i evita interferències amb les activitats humanes. Així doncs, si en la teva excursió trobes petjades o qualsevol altre indici d'óssos, per favor, comunica-ho a la Guarderia Forestal o a la Guàrdia Civil; també pots dirigir-te a les diverses fundacions per a la conservació de l'ós.

 

Els principals indicis de la presència d'ós serien els següents:

 

• Petjades: Es tracta de petjades d'una grandària llamativament gran, amb cinc dits proveïts d'ungles. En moltes ocasions no es marquen les ungles, veient-se solament l'empremta de la planta i els dits. La petjada de les potes del darrere, diferent de la de les davanteres, és allargada i més estreta. L'ample de la petjada de la mà varia entre 100 i 140 mm (segons sexe i edat). La grandària i forma del peu són comparables als del peu humà. La seva longitud oscil·la entre 98 i 165 mm.

• Excrements. Solen ser de grandària gran i forma variable, segons l'època de l'any i el tipus d'alimentació. Poden distingir-se restes no digerides d'aliments: fruits, herbes, èlitres d'insectes i pèls. En ocasions el senglar forma part de la dieta de l'ós, la qual cosa es pot apreciar en els seus excrements.

•Esgarrapades en troncs d'arbres. Es veuen tres o quatre marques lineals paral·leles, situades entre 1 i 1,8 metres d'altura sobre el sòl.

• Pedres aixecades, excavacions.

• Formiguers excavats.

 

Les petjades de l'ós

 

En altres animals les petjades són difícils d'identificar. No és el cas dels óssos, que són plantígrads i deixen petjades grans (les del darrere, com les d'una persona), conspícues i inconfusibles, marcant clarament els cinc dits i les ungles. El peu assenyala el taló, i la seva petjada és més llarga i estreta que la de la mà. Les ungles de l'ós bru són més llargues i amples que les d'altres óssos, i les posteriors són clarament més curtes que les anteriors. Poden agafar objectes amb les mans, malgrat no oposar els dits, i les seves ungles constitueixen excel·lents ancoratges per grimpar i eines eficaces a l'hora d'excavar.

 

Petjades sobre la neu d'ós bru: Les petjades d'una femella adulta de grandària mitjana mesuren d'amplària (entre el centre dels dits extrems) entre 95 i 105 mm en la mà i entorn de mig centímetre menys en el peu. La longitud del peu és d'uns 165 mm (des del centre del dit mitjà al taló, sense incloure les ungles). Les de les mans dels mascles adults de major grandària poden superar els 140 mm d'ample. Les petjades recorden a les del teixó, però fins i tot les dels ossos petits recentment sortits de les osseres a l'abril o maig (de 60 a 65 mm. en la mà) són majors que les del mustèlid (45 mm. d'ample).

 

Els óssos poden alçar-se sobre les seves potes del darrere, però la seva posició natural és mantenir-se a quatre potes. L'ós no és un corredor de fons, encara que en distàncies curtes pot aconseguir els 60 Km. per hora. Es mou amb seguretat en roquerals i tallats, i grimpa amb una acceptable agilitat. Ha de tenir-se en compte que els óssos són molt silenciosos, excepte en cas d'atac o fugida apressada.