Què és la hibernació?


La hibernació és un dels més complexos i sofisticats maneres de vèncer a les caresties que el fred imposa en els mitjans on l'ós ha evolucionat. Aquest fenomen es produeix cap al mes de gener i finalitza al voltant de març. Es tracta d'un somni que redueix al mínim les activitats metabòliques i que aconsegueix el viure amb unes mínimes despeses energètiques.

 

La temperatura corporal d'aquests animals descendeix de quatre a cinc graus, disminueix el ritme respiratori i el ritme cardíac baixa a uns 10 batecs per minut, també, davant la falta d'aliment, el seu intestí s'obstrueix. Sobreviure en aquestes condicions resultaria inassolible si abans no hagués engreixat mitjançant l'abundant ingestió d'aliment, acumulant així gran quantitat de greixos i fent que el seu pes augmenti considerablement, fins i tot un 30 % més del que aparentment demana la talla dels óssos. Així sobreviu l'ós, estalviant un 75% del seu consum habitual d'energia a costa de les seves reserves grasses.

 

L'ós hiberna solitari en una cova que ell mateix es prepara, mai romanent junts mascle i femella. Dorm enroscat, amb el musell al costat de la cua; encara que més que dormir sol sofrir un aletargament, ja que no dorm profundament i si se’l sorprèn, desperta i fuig immediatament.