El Govern emprèn accions legals contra Ipcena per declaracions sobre l'óssa Auberta

Lleida (Segrià), (EFE) 

 

Forestal Catalana, empresa pública que depèn del Departament d'Agricultura, ha presentat una acta de conciliació prèvia a la presentació d'una querella contra Joan Vázquez, portaveu de l'entitat ecologista Ipcena, per les seves declaracions arran de la mort accidental de l'óssa Auberta.

 

Segons ha informat el departament d'Agricultura, amb aquesta acta de conciliació prèvia Vázquez tindrà l'oportunitat de retractar-se de les seves declaracions "greument falses i calumnioses", realitzades durant les últimes setmanes contra l'administració catalana i aranesa, un acte previ a la interposició de la querella per via criminal.

 

Aquestes accions legals prèvies s'han presentat de manera conjunta pel Conselh Generau d'Aran, Forestal Catalana i la veterinària que va realitzar la implantació del microxip a l'óssa Auberta, contra la qual va carregar Vázquez.

 

Si no es retracta, el líder de l'entitat ecologista serà acusat dels delictes d'injúries i calúmnies d'acord amb allò que preveu l'article 84 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

 

Ara s'obre un termini de vuit dies per a la celebració de l'acte de conciliació, amb el qual els demandants sol·liciten que es reconegui la falsedat de les acusacions greus i calumnioses efectuades per Joan Vázquez contra el Conselh, la Generalitat i la veterinària i es retracti.

 

"El Departament considera que s'han ultrapassat els límits legítims i democràtics de la llibertat d'expressió, abocant acusacions de delictes sense contrastar", assenyala el Departament.

 

L'Auberta va ser trobada el passat mes d'abril, amb només tres mesos d'edat, en un poble aranès després que, per causes que es desconeixen, se separés de la seva mare. Després de diversos intents per trobar la seva progenitora i que l'óssa tornés al medi natural, es va decidir cuidar-la en un espai tancat en mig del bosc, des d'on se l'alimentaria i se la vigilaria.

 

El passat 20 de novembre, just quan estava a punt per ser tornada al medi natural amb garanties que sabria sobreviure per ella mateixa, l'óssa va ser trobada morta.

 

I és que el 9 de novembre se l'havia operat per col·locar-li un emissor a l'abdomen i, pel que sembla, l'óssa va patir un traumatisme accidental amb un arbre, per la qual cosa se li va obrir la cicatriu, causant-li la mort.

 

El portaveu d'Ipcena va anunciar divendres passat que interposarien una denúncia a la Fiscalia de Lleida contra la Generalitat i el consell aranès per un presumpte delicte contra la fauna en perill d'extinció, ja que l'entitat considera que les dues administracions "han ordit una trama per amagar i manipular la informació, pel que fa a les circumstàncies de la mort de l'óssa".

 

Vázquez considera en aquest sentit que la veterinària que va atendre l'óssa no comptava amb prou experiència i denuncia, d'altra banda, que a l'abril la Generalitat va rebre una ajuda especial de la Unió Europea de 2,5 milions d'euros destinada a la conservació dels óssos.

 

 

"Sembla que els esforços van dirigits a eliminar els óssos, i no a conservar-los, perquè en sis mesos es rep l'ajuda i el resultat és la pèrdua de dos óssos, alguna cosa està passant", va declarar.