PACMA també exigeix paralitzar l’expulsió de l’ós goiat

Segons l’entitat animalista PACMA, la decisió d’expulsar l’ós Goiat del Pirineu català ve exclusivament motivada per les pressions que el sector ramader ha dut a terme sobre la Conselleria de Territori i Sostenibilitat liderada per Damià Calvet.

Els ramaders han argumentat una sèrie d’atacs al seu bestiar per part de Goiat que, segons ells, ha mostrat un comportament agressiu. Tot i la mancança d’un informe tècnic independent, la Conselleria ja ha anunciat la intenció de capturar l’ós i fer-lo fora del seu medi natural, per tal que els ramaders segueixin explotant animals obtenint així un benefici econòmic.

El Conseller Calvet hauria de recordar que el dret a la conservació de la natura, que és patrimoni de tots i totes, ha d’estar per sobre de qualsevol negoci privat. L’entitat ecologista IPCENA, que també va denunciar el cas fa unes setmanes, va recollir més de 100.000 signatures contra l’expulsió de Goiat, fet que demostra l’ampli suport que aquesta petició recull.

Els atacs certament han augmentat a Catalunya, principalment perquè aquests ramaders han incomplert reiteradament les mesures preventives i de protecció dels seus ramats que inclou el programa PirosLife. A França, on aquests requisits s’han implementat, només hi ha hagut dos animals morts que, per altra banda, el mateix programa de conservació de l’ós als Pirineus Centrals s’encarrega de cobrir econòmicament.

Entre les mesures que proposa el Projecte PirosLife i que els ramaders que han patit atacs han ignorat, se’n destaquen les següents:

    1. Agrupar els petits ramats de cada propietari en grans ramats, per a fer viable les mesures de protecció de major abast i eficàcia 
    2. Contractació de pastors
    3. Construcció de cabanes a les zones dels agrupaments amb presència contínua d’ós
    4. Instal·lació de tancats electrificats per a protegir el ramat durant la nit
    5. Foment i distribució de gossos de protecció de ramats

Per tots aquests motius, agreujats per l’episodi d’ahir en el qual un grup de ramaders del Pallars Sobirà van abandonar un vedell ferit presumptament per Goiat a l’oficina del Parc Natural de Llavorsí com a mesura de pressió i xantatge, des del Partit Animalista – PACMA demanem que cessi la persecució de l’ós Goiat per part dels ramaders i de la Generalitat de Catalunya, còmplice d’assenyalar i criminalitzar la fauna salvatge del territori i arrenglerar-se amb els interessos privats dels ramaders i instem que els propis afectats implementin les mesures recomanades per a prevenir els atacs i, al seu torn, desisteixin en el seu intent espuri d’apropiar-se del Pirineu català.

Font de la noticia: Teleponent (31.08.2018)