WWF demana una investigació sobre la mort de l'ós Cachou


WWF demana una investigació sobre la mort de l'ós Cachou

 

El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) WWF Espanya ha sol·licitat a la Generalitat i als el Ministeri de Transició Ecològica informació sobre totes les actuacions que s'estan realitzant després de la mort de l'ós Cachou, trobat a Les (Lleida) el 9 d'abril, inclosos les anàlisis microbiològiques i patològics sobre lesions d'òrgans per descartar l'ús de verí.

L'organització ha assegurat aquest dimarts en un comunicat que ha reclamant la informació amb la major brevetat a director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de Catalunya, Ferran Miralles, i a l'secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per tractar-se d'una espècie "en perill crític d'extinció".

 

L'entitat ecologista ha assenyalat que confia "que totes aquestes anàlisis s'estiguin realitzant amb absolut rigor i ha avançat que en cas que la informació sol·licitada present mancances o imprecisions, ha d'adoptar" les accions oportunes ". WWF considera que l'anunci prematur realitzat per el Consell General d'Aran, atribuint la mort de l'ós Cachou a causes naturals per una baralla amb un altre mascle i una caiguda des de 40 metres, va ser "totalment inadequat i alimenta el clima de desconfiança al voltant de la veracitat de les causes de la mort "d'aquest exemplar, com ja han manifestat altres organitzacions.

 

Dades de la necròpsia

 

Els experts consultats per WWF posen en dubte que, després de les dades de la necròpsia preliminar aportats per l'administració aranesa, "pugui afirmar sense dubtes que es tracta d'una mort natural, a causa de la manca de ferides i contusions pròpies d'una mort d'aquest tipus ". WWF Espanya assenyala que el jove ós trobat mort que tenia 6 anys era clau, perquè aportava "una important variabilitat genètica a la població oriental d'ós bru", al no tenir el seu pare parentiu amb l'ós Pyros, el mascle dominant de què baixen gairebé tots els exemplars d'aquesta població.

Per a una població tan petita i tan endogàmica com aquesta, la mort d'aquest exemplar suposa una "importantíssima pèrdua", ha subratllat WWF, que ha precisat que els nivells de variació genètica d'aquesta població, que permeten la seva supervivència, estan entre els més baixos dels descrits en la literatura científica per aquesta espècie.

 

La polèmica

 

L'organització ha insistit que aquest ós ha estat objecte d'una constant polèmica des de la seva marcatge "i va ser assenyalat sense proves com el responsable de diversos atacs a bestiar domèstic, el que va portar a l'administració a aplicar un protocol per al maneig d'óssos problemàtics ja que determinats sectors exigissin la seva retirada de la població de Pirineus ".

 

El secretari general de WWF Espanya, Joan Carles de l'Olmo, ha afirmat que "l'ós és una espècie en perill crític i no pot existir ni una ombra de dubte sobre les raons de la mort de Cachou, un exemplar que havia estat assenyalat públicament per determinats sectors com a responsable de danys a la ramaderia a la Vall d'Aran ". "Reclamem la màxima transparència i de forma urgent tota la informació disponible a la Generalitat a i a el Ministeri de Transició Ecològica per descartar que la mort d'aquest ós hagi estat premeditada", ha agregat.