L'ós Goiat va arribar des d'Eslovènia fa dos anys dins del programa Piros Life per a la reintroducció de l'Ós bru al nostre territori. Goiat va arribar també per resoldre un problema de consanguinitat entre els exemplars actuals que viuen al Pirineu: la majoria d'aquests animals són descendents de Pyros i això provoca que la supervivència d'aquesta espècie estigui en perill.
Per això, des Ipcena-EdC no entenem que ara el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, pressionat pels ramaders i alguns grups polítics, vulguin expulsar a Goiat dels nostres boscos.
En l'actualitat existeix un projecte en marxa anomenat Piros Life que té una dotació de més de 2,4 milions d'euros que permetria aplicar les mesures dissuasòries sense que Goiat pateixi, permetent que aquest s'adapti al medi i que els ramaders i els seus ramats puguin conviure sense cap tipus de problema.
Lamentablement el que està succeint és que els ramaders no segueixen els mètodes preventius i estan deixant als ramats lliures sense els controls adequats. Això explica que en el territori francès, on sí que es controlen als seus ramats, hi ha un 90% menys d'accions d'óssos cap a la ramaderia. En territori francès a la nit els ramats són ubicats en tancats que, juntament amb altres accions dissuasives, fa que l'ós no s'acosti al bestiar.
Per això et demanem que signis aquesta petició perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya rectifiqui i no expulsin a Goiat del Pirineu.
Sabem que en la presa d'aquesta decisió no participarà només la Generalitat de Catalunya sinó que hi ha altres administracions implicades: a totes els volem enviar aquest missatge clar per evitar que Goiat sigui capturat i expulsat.
Els óssos compleixen una funció ecològica crucial en la regulació i control d'altres espècies com el senglar o els ungulats, ajudant al reequilibri natural i la qualitat ambiental de les zones en què habita. Si ja succeeix a Astúries, Cantàbria o la resta de llocs on habita, per què aquí no?
Signa la nostra campanya per evitar que expulsin els óssos dels Pirineus. Gràcies.
Ipcena-Fauna / Ipcena-EdC - Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural -
Pl. Gramàtics, 2 Baixos - 25002 Lleida
Tel. 973.263793 / Fax: 973 26 61 29
Web Ipcena-EdC: www.ipcena.org
Correu: ipcena@ipcena.org
Facebook Ipcena-Fauna: https://www.facebook.com/ipcena.fauna/
Twitter Ipcena-Fauna: https://twitter.com/Ipcena_Fauna
Web SOS Ossos Pirineu: http://sosossospirineu.org
Administració i disseny web: Albert Sater ( Secretari General d'Ipcena -EdC i responsable de l'Àrea de Fauna)